Ana içeriğe atla

Doğum tercihlerin (doğum planın) hazır mı?

Yine annelerimizin teyzelerimizin nenelerimizin "doğum tercihleri de neymiş, bizim zamanımızda böyle garip gurup şeyler yoktu, bir hamile kaldığımızı öğrenirdik, bir de doğururduk, işte o kadar" diyerek (belki de kendilerince haklı olarak) serzenişte bulundukları bir konuya daha parmak basmak için kolları sıvadım. Yakında bu tatlış teyzeler beni kovalayacak ve blogumu taşa tutacaklar diye korkmuyor da değilim hani :) 


Şaka bir yana, bu doğum tercihleri meselesi, belki de bebek alışverişinden, bebek odasından çok çok daha önemli bir mevzu. Benim doğum tercihlerimi kafamda netleştirmeye başladığım dönem yaklaşık olarak hamileliğimin 20-25. haftalarına denk geldi. Çok geç bir süre de sayılmaz aslında... Sizler de 30. haftaya kadar en azından kafanızda az çok neyi isteyip neyi istemediğinizi (kulaktan dolma bilgilerle değil, mümkünse bu işin eğitimini almış kişilerden birebir olarak bilgi alarak, mutlaka ve mutlaka okuyup araştırarak) şekillendirirseniz, son dakika panik havasında ne yapacağım ben soruları ile baş başa kalmazsınız. Benden söylemesi :)

Ben doğum tercihlerimi oluştururken ilk olarak, size daha önce "doğuma hazırlık eğitimi de neymiş" isimli yazımda bahsettiğim İDA doğuma hazırlık eğitiminde sevgili doula Irmak ve ebe Serap'tan öğrendiğim bilgiler ışığında bir taslak liste oluşturdum. Ardından bu listemi gereksiz olduğunu düşündüğüm veya eklenmesini istediğim maddeler ile şekillendirdim. Bunu yaparken de büyük ölçüde Haziran 2010'da do-um.com'da hamile yogası ve doğuma hazırlık eğitmeni Başak Kutlu Atay tarafından bir mektup edasında içten bir dille hazırlanmış olan doğum planından yararlandım. Listemin son halini ise 34. haftamda doktorum ile paylaştım. 

Umarım doğum tercihlerime uygun, hayal ettiğim bir doğum gerçekleştiririm diyerek, sizlere de emsal olması açısından doğum tercihlerimi (bir diğer adıyla doğum planım) aşağıda paylaşıyorum. Sevgiyle ve sağlıkla kalın :)


Doktorum ....., ....... Hastanesi Doğum Servisi ve doğum destekçilerim .......'a:
Desteklerinizle mümkün olduğu kadar doğal bir doğum yapmayı arzuluyorum. Elbette doğal doğum sürecinin bir plan dahilinde yürümediğini biliyor ve tercihlerim dışında gelişmeler yaşanabileceğini de biliyorum. Ancak doktorum .......... tarafından tespit edilecek herhangi bir tıbbi gereksinim olmadığı sürece aşağıda belirttiğim doğum tercihlerimin göz önünde bulundurulmasını rica ediyorum.

Doğum eylemi öncesinde:
  • Bu süreci doğum destekçilerim ile birlikte geçirmek istiyorum.
  • Eğer doktorum doğum eylemi sırasında gerekli olabileceğine kanaat getirirse (ağrı kesiciler vb. için), damar yolunun rutin tetkikler için kan alınırken açılmasını kabul ediyorum.
  • Doğum öncesinde lavman yapılmasını talep ediyorum.
  • Doğum eylemi öncesinde ebem ve eşim ile hastanede serbest bir şekilde hareket edebilmek (yürüyüş yapmak, duş almak, pilates topu ile uygulamalar, masajlar ve çeşitli egzersizler gibi rahatlatıcı uygulamalar yapabilmek) istiyorum.
  • Eğer NST ile takip edilmem gerekirse bunun aralıklarla yapılmasını tercih ediyor ve sürekli olarak monitöre bağlı kalmak istemiyorum.
  • Vajinal muayenelerin minimum sayıda tutulmasını tercih ediyor, mümkünse kendi doktorum dışında bir sağlık personeli tarafından muayene edilmek istemiyorum.
  • Epidural veya başka ağrı kesicilerin ben istemeden teklif edilmemesini rica ediyorum.
  • Tıbbi bir gereksinim olmadığı sürece doğumu hızlandırmak üzere suni sancı verilmesini tercih etmiyorum.
  • Sağlık personelinin gerekmedikçe odaya girmemelerini ve ışıkları yakmamalarını rica ediyorum.
  • Odamda loş ışık/mumlar ve (diğer hastaları rahatsız etmeyecek şekilde açacağım) doğum şarkılarım eşliğinde duş, masaj ve egzersizler yaparak doğuma hazırlanmayı talep ediyorum.
  • Midemi rahatsız etmeyecek şekilde hafif gıdaları ve suyu serbestçe yiyip içebilmek istiyorum; sıvı ihtiyacımın serumla karşılanmasını tercih etmiyorum.
Doğum eylemi sırasında:
  • Doğumhanede mümkün olduğu kadar az sayıda personel bulunmasını rica ediyorum.
  • Doğum eylemi sırasında doğum destekçilerimin bulunmasını istiyorum.
  • Epidural anestezi ile sezaryen olmam gerekirse eşimin mutlaka yanımda bulunmasını istiyorum.
  • Ikınmalarımı içimden gelen hislerle ve doktorumun yönlendirmeleriyle gerçekleştirmek istiyorum. Ikınma hissim gelmeden ıkınmak için yönlendirilmek istemiyorum ve her şey yolunda ise nefes tutmadan ıkınmayı tercih ediyorum.
  • Doktorumun bebeğimin ve benim sağlığımızla ilgili karar vereceği acil bir tıbbi durum olmadığı sürece kristaller manevrası, forseps ve/veya vakum (kivi) uygulamalarını kesinlikle tercih etmiyorum.
  • Doğum eylemi sırasında yatağa bağlı kalmayıp, doktorumun da onayladığı doğumu kolaylaştırıcı diğer pozisyonlardan faydalanmak istiyorum.
  • Rutin olarak epizyotomi uygulanmasını istemiyorum.
Doğum eylemi sonrasında:
  • Bebeğimin doğumdan hemen sonra temizlenmeden önce kucağıma verilmesini istiyorum.
  • Eğer her şey yolunda ise bebeğimin ilk muayenesinin kucağımdayken yapılmasını tercih ediyorum.
  • Göbek bağının kan dolaşımı bittikten sonra kesilmesini tercih ediyorum.
  • Tıbben gerekmediği sürece aspirasyon yapılmasını istemiyorum.
  • Eğer mümkünse bebeğimi doğumdan hemen sonra emzirmek istiyorum.
  • Bebeğime K vitaminin (mümkünse) oral olarak verilmesini tercih ediyorum.
  • Bebeğime Hepatit B aşısı yapılmasını istemiyorum. 
  • Bebeğimin aciliyet olmadığı müddetçe yıkanmasını istemiyorum.
  • Eğer her şey yolunda ise doğumhaneden bebeğimle beraber çıkmak istiyorum.
  • Rutin işlemler için bebeğimin bebek bakım odasına götürülmesi gerekiyorsa, bunun doğumdan hemen sonra değil, birkaç saat sonra yapılmasını veya gidecekse eşimin de bebek bakım odasında bebeğime refakat etmesini talep ediyorum.
  • Hastanede kaldığımız sürece bebeğime anne sütünden başka herhangi bir sıvı verilmemesini rica ediyorum.
  • Genel anestezi ile sezaryen olmak zorunda kalırsam bebeğimin operasyondan çıkar çıkmaz eşime teslim edilmesini, varsa gerekli tıbbi müdahalelerinin eşimin yanında yapılmasını istiyorum.
  • Bebeğimin eşim ile tentene temas yapmasını istiyorum.
Doğum öncesi, doğum esnası ve doğum sonrası yapacağınız tüm katkılar için şimdiden hepinize çok teşekkür ediyorum.

CoffeeLoverMom / CLM

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İçtiğin kahvenin kalorisini biliyor musun? - 2 (Caffe Nero)

Kahvelerin kalorilerine bakarken espressosu dillere destan dünyaca ünlü kahve zincirlerinden Caffe Nero'yu atlamak olmazdı. Benim Starbucks'tan sonra uğrak yerimdir kendileri... Pandemiden önce Aplus AVM'deki nefis teraslı Caffe Nero'da oturup çalışmayı çok severdim. Şööyle bir iç çektikten sonra hemen konuma dönüyorum. Bugün seninle Caffe Nero'daki kahvelerin kalori değerlerine bakalım istedim. Eğer sen de merak ediyorsan hadi başlayalım. Sıcak İçecekler (Regular boy)* Americano: 15 kcal Cappuccino: 65 kcal Latte: 72 kcal Cortado: 49 kcal Flat white: 72 kcal Espresso: 7 kcal Espresso con panna: 56 kcal Machiato: 9 kcal Ristretto: 7 kcal Filtre kahve:33 kcal Mocha: 305 kcal  White chocolate mocha: 397 kcal Chai latte: 251 kcal Caramel latte: 420 kcal Sıcak çikolata: 361 kcal Sıcak çikolata milano: 248 kcal Soğuk İçecekler (Regular boy) * Iced americano: 15 kcal Iced latte: 155 kcal Iced chai latte: 301 kcal Strawberry & Vanilla frappe creme: 213 kcal Limonata: 1

İçtiğin kahvenin kalorisini biliyor musun? - 1 (Starbucks)

Gün içerisinde tükettiğin kahvelerin kalori değerlerini biliyor musun? Ya da önce şöyle sorayım, merak ediyor musun? Fazla kilolar hepimizin baş belası... Eğer sen de benim gibi içtiği kahvenin kalori değerini merak edenlerdensen, işte bu yazı tam da senin için. Çünkü kilo kontrolü yapıyorsak sadece yediklerimize değil içtiklerine de dikkat etmemiz gerekiyor biliyorsun. Öyleyse şu kara kaplı defteri açalım ve gün içerisinde içtiğimiz o leziz kahvelerin kaç kalori olduklarına bir bakalım, ne dersin? Benim gündelik hayatta içmekten en keyif aldığım kahve Iced americano ve cold brew . Yaz kış fark etmeden tüm kahveleri soğuk tüketmeyi seviyorum. 1 adet tall boy buzlu (veya sıcak) americano 11 kcal (Grande: 16 kcal, Venti: 22 kcal) iken cold brew yalnızca 1 kcal. Evet yanlış duymadın sadece 1 kcal 😊 Filtre kahve veya şekersiz Türk kahvesi seviyorsan da en az benim kadar şanslısın. Çünkü 1 adet tall boy filtre kahve veya bir bardak şekersiz Türk kahvesinin içerisinde sadece 2 kcal mevc

Kahvenin yanına ne alırsın?

Kahve keyfimize eşlik eden olmazsa olmazımız masum (!) atıştırmalıklar... Peki senin kahvenin yanına en çok tercih ettiğin yiyecek hangisi? Tatlı mı tuzlu mu? Eğer senin de kahvenin yanında abur cubur bir şeyler atıştırma alışkanlığın varsa bu yazımı sana ithaf edeyim. Peki kahve ve çayın yanına sipariş ettiğimiz atıştırmalıklarının kalorisi de lezzeti kadar iyi mi? Ufacık görünen ve gün içinde yemekten saymadığımız kahve yanı atıştırmalıkları aslında diyet ve kilo kontrolü yapanlar için hiç de masum sayılmaz. Birazdan besin değerlerini okuyunca şoka girebilirsin. Kendini hazır hissettiğinde okumaya devam edebilirsin 😊 Kahve deyince akla gelen iki gözde kahve zincirinin satışa sundukları atıştırmalıkların kalori değerlerine göz atacağız birazdan. Önce Starbucks ve ardından da Caffe Nero'nunkilere göz atacağız. Listelerinde çok benzer ürünlerin olduğunu göreceksin, fakat içerdiği kalori değerleri bakımından aralarında bazı farklar var.   Bu arada listede f avorilerimi de parantez