Ana içeriğe atla

5 maddede kahve makineni seç

Uzun bir aradan sonra çok özlediğim bloğuma vakit ayırabildiğim için öyle mutluyum ki… Belli dönemlerde yaşadığımız yoğunluk bizi zaman zaman ilgi alanlarımızdan uzaklaştırsa da, sonunda kavuşup hasret giderebilmek gibisi yok! Az çok tahmin edeceğin gibi hasretle kavuşmayı beklediğim şeylerin başında kahveye dair yeni şeyler öğrenmek, bol bol okumak ve tabii ki bunları yaparken koca bir bardak kahve içmek geliyor. Ne de olsa bu karantina döneminde insana mis kokulu bir kahveden daha cazip gelebilecek çok az şey vardır. 

Öyleyse sözü çok uzatmadan konumuza geleyim. Bana yakın çevrem tarafından sıkça sorulan “hangi kahve makinesini tercih etmeliyim?” sorusuna yanıt arayacağız bugün seninle. Bu soruya yanıt ararken, aslında öncelikle kendine sormanı istediğim soru şu: “Ben en çok hangi kahveyi içmekten keyif alıyorum?”

“Şöyle okkalı bir Türk kahvesiyle pazar keyfi mi yapmaktan hoşlanıyorum?”

“Bilgisayar başında işlerimi hallederken bana arkadaşlık edecek bir filtre kahve mi istiyorum?”

“Sıcacık evimde pijamalarımla yayılmış kitap okurken bana eşlik edebilecek bir latte/mocha mi içmeyi tercih ederim?”

“Günün koşturmacası arasında kahve yapmaya bile vakit bulamıyorum, evden çıkmadan hızlıca yanıma termosuma koyup gidebileceğim işe yarar pratik bir kahve makinesi mi olsa?”

“Hiçbiri değil, ben kendi kahvemi öğütüp, son aşamasına kadar kendim hazırlayabileceğim muhteşem kahveler deneyimlemek istiyorum” mu diyorsun?

Hangisi sana daha yakın geldi bir düşün, tüm bunların cevabını birazdan birlikte arayacağız. Fakat öncesinde senden istediğim şey, yukarıda sıraladığım durumlardan sana en yakın gelen cevabı bulman. Eğer hazırsan, hadi başlayalım!

1.   Eğer sen de günü Türk kahvesiz geçiremeyenlerdensen ve şöyle okkalı bir Türk kahvesiyle keyif yapmak hayatta en zevk aldığın şeylerden biriyse, sana klasik Türk kahvesi pişirme yöntemi olan klasik cezveden sonra önerebileceğim Türk kahvesi makineleri… Türk kahvesi makinesi tercih ederken aradığın özellik eğer sadece işlevi ve uygun fiyatlı olması ise Sinbo Inox Elektrikli Cezve SCM-2943 senin için yeterli olacaktır. Bu markanın Inox olmayan modelleri de var ve fiyat açısından daha makul. 

   Eğer “mutfağımda biraz daha hoş dursun, tasarımı da benim için önemli” diyorsan Okka deyince akla gelen ilk isim olan Arzum OK004 Okka Minio Türk Kahvesi Makinesi senin için güzel bir tercih olacaktır. Ayrıca Arzum’un farklı renk seçenekleri ve ikili modelleri de mevcut. Bu markaların dışında pek çok markanın da (Schafer, Fakir, Philips vb.) Türk kahvesi makineleri var. Tüm modelleri rahatça inceleyip karşılaştırma yapabilmek için buraya tıklayabilirsin.

2.  “Gün içinde bilgisayar başında çok vakit geçiriyorum ve bir kez demleyip gün içerisinde bu kahveden tüketmek istiyorum” diyorsan, senin için en uygun kahve makinesi türü filtre kahve makinesi olacaktır. Bunun dışında dilersen french press diye bilinen kahve ekipmanını da tercih edebilirsin. Peki filtre kahve makinesi ve french press olarak sana önerebileceğim markalar neler, şöyle bir bakalım mı? Aslında filtre kahve makinesi olarak sana önerebileceğim pek çok marka ve model mevcut. Googleladığında karşına birbirinden farklı özellikler sunan pek çok model çıkacak. Burada dikkat etmen gereken nokta; sana en uygun tasarımı, işlevi ve fiyatı sunacak olan filtre kahve makinesini tercih etmek. Türk kahvesi makinesinde olduğu gibi fiyat olarak en uygun filtre kahve makinelerinin başında yine Sinbo geliyor. Sinbo SCM-2953 Filtre Kahve Makinesi hem fiyat hem de işlev açısından rahatlıkla isteğini karşılayabilecek kalitede bir makine. 

   “Fiyatı çok da önemli değil, tasarımı biraz daha hoş olsun” diyorsan Philips HD7461/20 Daily Collection veya Philips HD7462/20 Filtre Kahve Makinesi senin için iyi bir tercih olabilir. 

                                                 

   Tüm bunların yanında “hem Türk kahvesi hem de filtre kahve yapsın, ben gün içinde ikisini de tüketiyorum” diyorsan, Karaca Hatır Plus 2 in 1 Kahve Makinesi senin için bulunmaz bir nimet diyebilirim. Bu tür ikili kahve makineleri pek çok muadil markada da mevcut. Tüm modelleri incelemek için buraya tıklayabilirsin.

3. “Şu karantina döneminde hafta sonları evimde pijamamı giyip kitabımı okurken bana eşlik edecek latte, ristretto, cappucino, mocha, latte machiato vb. espresso bazlı kahveler yapmak istiyorum” ya da “çalışma hayatının koşturmacasında günün yorgunluğuyla kendime bile ayıracak vakit bulamıyorum, evden çıkmadan hızlıca hazırlayıp içebileceğim veya termosuma koyup yanıma alabileceğim pratik bir şeyler öner” diyorsan sana önerebileceğim kahve makinesi espresso bazlı kapsüllü kahve makinesi olacak. Kapsüllü kahve makineleri, hem ekstra bir ekipman ve zaman gerektirmediği için hazırlaması pratik olan ve pijamalarınla kahve kitap keyfine ara vermeden kahveni yudumlayabileceğin, hem de etrafa saçıp dökmeden hızlıca hazırlayıp evden çıkabileceğin türden makineler. Bu makinelerde süt köpürtücü aparatı olan veya tamamen süt haznesi olup bir de süt köpürtme özelliği olan espresso bazlı kahve makineleri mevcut. E bir de “boş zamanlarımda latte arta merak salarım, elim de yatkındır” diyorsan hiç durma, bu kahve makinelerinden hemen bir tane sipariş et derim! Eğer sen de bu tür kahve makinelerini cazip buluyorsan sana önerebileceğim bazı markaların başında tabii ki Nespresso geliyor. Envai çeşit kapsülüyle beni benden alan ve kahve merakı duymaya başladığımdan bu yana sıkı takipçisi olduğum bir marka. Fiyatları diğer kapsüllü kahve makinelerine kıyasla bir tık fazla olsa da, eşsiz tasarımıyla ve kapsül çeşitliliği ile seni kendine aşık edeceğinden hiç şüphem yok! Nespresso’nun süt haznesi olmayan fakat temel ihtiyacını karşılayabilecek olan modelleri Nespresso Inissia D40 ve Nespresso Inissia C40. Bu modelde tek bir tuşa basarak espresso ve lungo hazırlayabiliyorsun. Bu iki modelde ayrıca siyah, kırmızı gibi farklı renk seçenekleri de mevcut. Eğer süt hazneli bir kahve makinesi arıyorsan, yine aynı markanın Nespresso F531 Gran Lattissima Kapsüllü Kahve Makinesi senin için iyi bir tercih olabilir. Bu makine ile espresso bazlı olan tüm kahveleri rahatlıkla yapabilirsin. Ayrıca süt köpürtme özelliği de mevcut.

Nespresso dışında kapsüllü kahve makinelerinden sana önerebileceğim ikinci marka Tchibo. Tchibo cafissimo kahve makinesi modelleri, benim hem ofiste hem de evde vazgeçilmezim diyebilirim. Ancak yeni çıkan easy modelinin tasarımını pek beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Her ne kadar espresso gibi Tchibo’nun da kahve makineleri dolar ve Euro kurlarından etkilendiği için şu sıralar biraz yüksek olsa da eşsiz bir kahve deneyimi için bu iki markadan birini mutlaka tercih etmelisin. Tchibo da Nespresso gibi bizlere dönemsel ve sürekli satışta olan pek çok kapsül seçeneği sunuyor. Benim gün içerisinde mutlaka içtiğim tchibo kapsülü ise Tchibo Caffe Crema Rich Aroma. Eğer tercih edeceğin kahve makinesi Tchibo ise bu kapsülü mutlaka denemelisin. Eğer bu iki marka arasında kalırsan sana ufak bir tavsiyem olacak. Eğer sadece Tchibo değil, Starbucks veya farklı markaların kapsüllü kahvelerini de deneyimlemek istersen Nespresso markasını tercih etmeni tavsiye ederim. Çünkü Tchibo kahve makineleri yalnızca kendi kapsülleri ile uyumlu çalışıyor. Bu iki marka dışında Delonghi, Philips, Nescafe ve Siemens gibi markaların da muadil makineleri mevcut. Tüm kapsüllü kahve makinelerini karşılaştırıp sana en uygununu seçmek için buraya tıklayabilirsin.

4. “Ben sürecin başından sonuna tamamını manuel olarak yapabileceğim, kendi kahvemi çekip öğütebileceğim ve kahvenin tüm aşamalarını deneyimleyebileceğim bir kahve makinesi istiyorum” diyenlerdensen… Kahve senin için gerçek bir uğraş ve sen gerçekten kahveyi iliklerine kadar hissederek adeta bir barista gibi kahve hazırlamak istiyorsun. O halde sana önerebileceğim kahve makineleri biraz daha profesyonel olacak. Bu makinelerde kahvenin gramajını, miktarını sen ayarlıyorsun, tamperleme ve basım işlemlerini tamamen sen yapıyorsun. Kulağa çok hoş geliyor değil mi? Eğer sen de evdeki barista olmaya hevesliysen, bu makineler hangileriymiş hemen bir göz atalım. Sana önce kahve merakım ilk başladığında aldığım gözümün nuru espresso makinemden bahsedeceğim. Delonghi manuel espresso makinelerinden Delonghi EC221 ve Delonghi EC155 zamanın (o zaman 2010 tabi, yaşım ortaya çıkıyor eyvah) en iyi kahve makinelerindendi. Her ne kadar şu anda tasarımı göze pek şık gelmese de giriş seviyesinde işini görebilecek modeller diyebilirim. Elbette işlevsellik ve espresso kalitesi olarak daha iyi modelleri de mevcut. Bunlar; Delonghi ECP 3121, Delonghi ECP 3531, Delonghi EC680, Delonghi EC685 ve Delonghi ECI341 espresso makineleri. Her ikisi de hem görsellik hem de kullanım açısından Delonghi markası için önerebileceğim modeller. Birkaç konu da ayrışsa da temel olarak hepsi işini görebilecek ürünler. Delonghi EC860.M modeli ise hem otomatik hem manuel keyfini bir arada yaşamanı sağlıyor. Bu makine sayesinde manuel olarak espressonu basarken, otomatik süt köpürtücüsü ile işini kolaylaştırabilirsin. 

   Buna ek olarak kombo (yani hem filtre hem de espresso yapan karma kahve makinesi) modelleri de mevcut. Bunlardan benim bundan 10 sene önce kullanıp çok memnun kaldığım Delonghi BCO264 ve Delonghi BCO420 modellerini sana gönül rahatlığı ile önerebilirim. Delonghi BCO420 modeli BCO264 modelinden farklı olarak (her ne kadar otomatik zamanlama özelliğine sahip olmasa da) metal filtresi ve bardak ısıtma özelliği ile tercih edilebilir. Bütçene ve zevkine göre bu modellerden birini listene ekleyebilirsin. Delonghi markasının tüm modellerini detaylarıyla incelemek için buraya tıklayabilirsin.

İkinci olarak sana önerebileceğim marka ise Electrolux. Electrolux EEA111 EasyPresso Espresso Makinesi modeli her ne kadar göze çok hitap etmese de kullanıcılarından olumlu yorumlar alan bir model, değerlendirilebilir. Tüm bunların yanında mutfağımda şık durması benim için çok önemli diyorsan sana önerebileceğim marka Türkiye pazarına yeni giren İtalyan markası SMEG olacak. SMEG ECF01 espresso kahve makinesi Retro tasarımıyla mutfağına şıklık katarken aynı zamanda leziz kahveler yapmanı sağlayabilecek türden bir model.


Üçüncü olarak sana önerebileceğim marka ise Breville. Breville BES810, Breville VCF125x mini barista, Breville VCF126x Barista Max, Breville BES870 BSS Barista Express, Breville BES920 Dual Boiler ve Breville BES980 BSS Oracle Espresso Makinesi modelleri evde espresso yapma ihtiyacını fazlasıyla karşılayabilecek yarı-profesyonel modeller arasında. VCF126x barista max ve BES870 BSS Barista Express modellerinin diğerlerinden farkı ise öğütücüye sahip olmaları. BES920 Dual Boiler modeli ise isminden anlayacağın üzere çift kazanlı bir model, yani iki ayrı ısıtıcısı var. Bu sayede espressoyu bastıktan sonra süt köpürtücünün ısınmasını beklemene gerek kalmıyor. BES980 BSS Oracle modelinde ise buna ek olarak istediğin sıcaklıkta süt ve espresso hazırlayabiliyorsun. Tüm modellerin kutusunda makineyle birlikte gönderilen tamper ve süt köpürtücü ekipmanları da işini keyifli kılabilecek kalitede diyebilirim. Daha önce hem filtre hem de espresso makinesi olarak kullanabileceğin kombo kahve makinelerinden söz etmiştim. Bunlardan birisi de Breville’nin göz bebeği Breville All In One modeli. Bu modelde diğer kombo makinelere kıyasla tek bir istasyonda her iki işlevi de gerçekleştirebilirsin. Eğer kombo makinelerden birini alacaksan bu modeli de listene eklemeni tavsiye ederim. Tasarımları birbirinden güzel ve göz doldurucu olan Breville kahve makinelerinin bazı modellerini Türkiye’de tedarik etmek pek kolay değil ne yazıkki, yurtdışından kur farkına dayalı yüksek fiyatlar ödeyebileceğini de unutmadan değerlendirme listene ekleyebilirsin. Türkiye’de satılan modelleri için buraya tıklayabilirsin.

5.  Taşınabilir kahve makinelerini daha önce duymuş muydun? Eğer sen de doğa yürüyüşleriyle uğraşıyorsan, kamp yapmayı seviyorsan, motosikletinle yeni rotalar keşfederken manzaraya karşı bir kahve yudumlamak istiyorsan ve gittiğin her yerde kendi taze kahvelerini yapmak istiyorsan beni can kulağıyla dinle, sana birkaç kahve ekipmanından bahsedeceğim. Taşınabilir kahve makinelerinin başında elbette manuel espresso makineleri geliyor. Wacaco minipresso manuel espresso kahve makinesi de bu makine türünün efsanelerinden. Bizzat kullanıp deneyimlediğim bir model olan Wacaco minipresso gittiğim her yerde bana eşlik etti, kendi kahvemi yapıp keyifle içmemi sağladı. Ayrıca Wacaco’nun yeni modeli olan Wacaco Nanopresso manuel espresso kahve makinesini de buraya tıklayarak inceleyebilirsin.

Wacaco dışında Tchibo da geçtiğimiz senelerde Tchibo Cafissimo Pocket adıyla portable bir mini espresso makinesi çıkardı. Onu da deneyimleme şansım oldu fakat Wacaco’nun espressosu kadar başarılı bulmadım. Önündeki basma tuşu çok fazla takılıyordu bu nedenle de yeterli basıncı sağlayıp istediğim espresso tadını elde edemiyordum. Yine de portable olarak kurtarıcı modellerden biri. Buraya tıklayarak tüm özelliklerine ve fiyat bilgisine ulaşabilirsin.

Bunun dışında “moka pot” adıyla bildiğimiz (minik demliğe benzeyen) kahve ekipmanı da istediğin yere kolaylıkla götürebileceğin mini espresso ekipmanlarından diyebilirim. Aslında moka pot cezvede Türk kahvesi demlermiş gibi yapılan, mantığı kettle’a benzeyen bir ekipman. Eğer kamp yaparken minik bir ateş yakabileceğin yer veya mini bir tüp taşıyabilme imkânın varsa moka pot kahve demlemenin en keyifli yollarından biri. Hem görselliği hem de leziz kahveleri seni kendine aşık edebilir <3 Senin için seçtiğim moka potları incelemek için buraya tıklayabilirsin.

Umarım kafanda hangi kahve makinesini tercih etmen gerektiği ile ilgili tüm soru işaretlerini giderebilmişizdir.  Aklına takılan bir soru veya danışmak istediğin farklı bir marka/ürün olursa bana instagram @coffeelovermomm üzerinden dm yoluyla ulaşabilirsin!

Bir sonraki yazıda görüşmeyi çok isterim! Kendine iyi davran.

|CoffeeLoverMom|

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İçtiğin kahvenin kalorisini biliyor musun? - 2 (Caffe Nero)

Kahvelerin kalorilerine bakarken espressosu dillere destan dünyaca ünlü kahve zincirlerinden Caffe Nero'yu atlamak olmazdı. Benim Starbucks'tan sonra uğrak yerimdir kendileri... Pandemiden önce Aplus AVM'deki nefis teraslı Caffe Nero'da oturup çalışmayı çok severdim. Şööyle bir iç çektikten sonra hemen konuma dönüyorum. Bugün seninle Caffe Nero'daki kahvelerin kalori değerlerine bakalım istedim. Eğer sen de merak ediyorsan hadi başlayalım. Sıcak İçecekler (Regular boy)* Americano: 15 kcal Cappuccino: 65 kcal Latte: 72 kcal Cortado: 49 kcal Flat white: 72 kcal Espresso: 7 kcal Espresso con panna: 56 kcal Machiato: 9 kcal Ristretto: 7 kcal Filtre kahve:33 kcal Mocha: 305 kcal  White chocolate mocha: 397 kcal Chai latte: 251 kcal Caramel latte: 420 kcal Sıcak çikolata: 361 kcal Sıcak çikolata milano: 248 kcal Soğuk İçecekler (Regular boy) * Iced americano: 15 kcal Iced latte: 155 kcal Iced chai latte: 301 kcal Strawberry & Vanilla frappe creme: 213 kcal Limonata: 1

İçtiğin kahvenin kalorisini biliyor musun? - 1 (Starbucks)

Gün içerisinde tükettiğin kahvelerin kalori değerlerini biliyor musun? Ya da önce şöyle sorayım, merak ediyor musun? Fazla kilolar hepimizin baş belası... Eğer sen de benim gibi içtiği kahvenin kalori değerini merak edenlerdensen, işte bu yazı tam da senin için. Çünkü kilo kontrolü yapıyorsak sadece yediklerimize değil içtiklerine de dikkat etmemiz gerekiyor biliyorsun. Öyleyse şu kara kaplı defteri açalım ve gün içerisinde içtiğimiz o leziz kahvelerin kaç kalori olduklarına bir bakalım, ne dersin? Benim gündelik hayatta içmekten en keyif aldığım kahve Iced americano ve cold brew . Yaz kış fark etmeden tüm kahveleri soğuk tüketmeyi seviyorum. 1 adet tall boy buzlu (veya sıcak) americano 11 kcal (Grande: 16 kcal, Venti: 22 kcal) iken cold brew yalnızca 1 kcal. Evet yanlış duymadın sadece 1 kcal 😊 Filtre kahve veya şekersiz Türk kahvesi seviyorsan da en az benim kadar şanslısın. Çünkü 1 adet tall boy filtre kahve veya bir bardak şekersiz Türk kahvesinin içerisinde sadece 2 kcal mevc

Kahvenin yanına ne alırsın?

Kahve keyfimize eşlik eden olmazsa olmazımız masum (!) atıştırmalıklar... Peki senin kahvenin yanına en çok tercih ettiğin yiyecek hangisi? Tatlı mı tuzlu mu? Eğer senin de kahvenin yanında abur cubur bir şeyler atıştırma alışkanlığın varsa bu yazımı sana ithaf edeyim. Peki kahve ve çayın yanına sipariş ettiğimiz atıştırmalıklarının kalorisi de lezzeti kadar iyi mi? Ufacık görünen ve gün içinde yemekten saymadığımız kahve yanı atıştırmalıkları aslında diyet ve kilo kontrolü yapanlar için hiç de masum sayılmaz. Birazdan besin değerlerini okuyunca şoka girebilirsin. Kendini hazır hissettiğinde okumaya devam edebilirsin 😊 Kahve deyince akla gelen iki gözde kahve zincirinin satışa sundukları atıştırmalıkların kalori değerlerine göz atacağız birazdan. Önce Starbucks ve ardından da Caffe Nero'nunkilere göz atacağız. Listelerinde çok benzer ürünlerin olduğunu göreceksin, fakat içerdiği kalori değerleri bakımından aralarında bazı farklar var.   Bu arada listede f avorilerimi de parantez