Ana içeriğe atla

Bebiş mi göbüş mü?

Başlıktan da anlaşılacağı üzere bugün konumuz "hamilelikte alınan kilolar"'💁

Sanırım şu hayatta göbeği çıktıkça mutlu olunan ve her kilo alındığında yüzünde gülücükler açmasına sebep olunan bir dönem varsa o da "hamilelik dönemi"... En azından benim için durum şimdilik böyle😃

Çok şükür hamilelerin büyük bir çoğunluğuna nazaran ilk trimesterde (ilk 3 aylık dönemde) hiç mide bulantısı ve kusma şikayetim olmadı. Bu nedenle bu dönemde iştahım yerinde olduğu için ve hiçbir şeyden tiksinmediğim için bol bol yemek yeme ihtiyacı ve iştah artışı yaşadım.

Hal böyle olunca da "Hamilelikte ne kadar kilo almalı? İdeal kilo alımı nasıl olmalı? Kilo alımı neye göre hesaplanıyor?" gibi türlü sorular aklımı kurcalamaya başladı.

Uzmanlara göre hamilelikt alınması gereken ideal kilo, vücut kitle endeksimize göre değişiyor. Vücut kitle endeksini hesaplamak için ise kilomuzu, boyumuzun metre cinsinden karesine bölmemiz gerekiyor. Bu hesaplamayı bizim yaşımıza ve cinsiyetimize göre hesaplayan siteler de mevcut.

Vücut kitle endeksimizi (VKE) ölçtükten sonra yapmamız gereken ise, aşağıda verilen aralıklara göre vücut kitle endeksimizin hangi düzeyde olduğunu tespit etmek ve uzmanların önerdiği ortalama alınması gereken kilo miktarına göre kilo alımımızı ayarlamak (Hatta mümkünse bu süreçte bir beslenme uzmanından destek almak:)
  • VKE < 18,5 ise zayıfken hamile kalmışız demektir. Bu durumda ortalama 13-18 kg almak ideal.
  • 18,5 < VKE < 26 arasında ise ortalama kilo ile hamile kalmışız demektir. Bu durumda ortalama 11-16 kg almak ideal.
  • 26 < VKE < 29 arasında ise kilolu olarak hamile kalmışız demektir. Bu durumda ortalama 7-11 kg almak ideal.
  • VKE > 29 ise fazla kilolu olarak hamile kalmışız demektir. Bu durumda 6,8 kgdan az olmamak kaydıyla üst sınırı mutlaka bir uzmana danışarak hareket etmemiz öneriliyor. Bu süreçte bir beslenme uzmanı ile hareket etmek, hem bebeğin hem de bizim sağlığımız açısından daha iyi olacaktır.
Hamilelik sürecini trimester dönemleri bazında değerlendirecek olursak, hamileliğin ilk 3 ayında uzmanlar çok kilo almamızın gerekli olmadığını, max 1-2 kg ile bu dönemi tamamlayabileceğimizi ifade ediyor. Çoğu hamile kadında mide bulantısı ve kusma şikayetleri olması sebebiyle bu dönemde kilo verebiliyorlar. Bazıları ise tam tersi nişastalı ve karbonhidratlı gıdalar tükettiği için kilo da alabiliyor. (Tabi ki ben tam tersi 4 kilo aldım, bu konuyu burada kapatalım lütfen:)

İkinci 3 aylık dönem ise bebeğin hızla büyüme başladığı dönem olması sebebiyle kilo alımının da hızlandığı dönem olarak görülüyor. Bu dönemde bebeğin büyüme hızına yetişebilmek için artık daha fazla kilo almamız normal. 2. trimesterde uzmanlara göre yaklaşık 5,5-6 kg alınabilir.

Son 3 aylık dönem  ise artık bebeğin kilo alımının hızlandığı ancak bizim kilo alım hızımızın haftada yaklaşık 450 grama düşebileceği dönem olarak değerlendiriliyor. Bu dönemde ortalama 3,5-4,5 kilo alımı normal olarak karşılanıyor. Bazı kadınların ise artık karın bölgelerinde yer kalmadığı için bu dönemde hiç kilo almadığı hatta 1 kg civarında kilo verdikleri de görülüyormuş.

Peki bu sınırları aşarsak ne olur? Doğum sonrası fazla kiloları verebilme endişesi bir yana, gebelikte fazla kilo alımının yaratabileceği riskler bir yana diyelim ve gelin listemize bir göz atalım.
  • Bel ve sırt ağrıları, varis oluşumu, halsizlik, çeşitli mide problemleri artabilir.
  • Erken doğum, gebelik şekeri veya yüksek tansiyon risklerini artırabilir.
  • Bebeğin iri doğmasına ve bu nedenle normal doğum yapamamaya sebep olabilir.
  • Sezaryen doğum sonrası çeşitli komplikasyonlar olabilir.
  • Yağ katmanlarının aşırı kalınlaşması nedeniyle muayene esnasında sıkıntılar yaşanabilir.

Uzun lafın kısası, biz biz olalım hamileyiz diye olayı çok da abartıp doğum sonrası hayatımızı kendimize zindan etmeyelim :) Tüm hamile okurlarımın hamilelik döneminin cennet gibi geçmesini ve bebeklerini sağlıkla kucaklarına almalarını diliyorum.

Bir sonraki yazım "cinsiyet tahmini" ve "cinsiyet belirleme partisi" (gender party) ile ilgili olacak. Takipte kalın! 💓




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İçtiğin kahvenin kalorisini biliyor musun? - 2 (Caffe Nero)

Kahvelerin kalorilerine bakarken espressosu dillere destan dünyaca ünlü kahve zincirlerinden Caffe Nero'yu atlamak olmazdı. Benim Starbucks'tan sonra uğrak yerimdir kendileri... Pandemiden önce Aplus AVM'deki nefis teraslı Caffe Nero'da oturup çalışmayı çok severdim. Şööyle bir iç çektikten sonra hemen konuma dönüyorum. Bugün seninle Caffe Nero'daki kahvelerin kalori değerlerine bakalım istedim. Eğer sen de merak ediyorsan hadi başlayalım. Sıcak İçecekler (Regular boy)* Americano: 15 kcal Cappuccino: 65 kcal Latte: 72 kcal Cortado: 49 kcal Flat white: 72 kcal Espresso: 7 kcal Espresso con panna: 56 kcal Machiato: 9 kcal Ristretto: 7 kcal Filtre kahve:33 kcal Mocha: 305 kcal  White chocolate mocha: 397 kcal Chai latte: 251 kcal Caramel latte: 420 kcal Sıcak çikolata: 361 kcal Sıcak çikolata milano: 248 kcal Soğuk İçecekler (Regular boy) * Iced americano: 15 kcal Iced latte: 155 kcal Iced chai latte: 301 kcal Strawberry & Vanilla frappe creme: 213 kcal Limonata: 1

İçtiğin kahvenin kalorisini biliyor musun? - 1 (Starbucks)

Gün içerisinde tükettiğin kahvelerin kalori değerlerini biliyor musun? Ya da önce şöyle sorayım, merak ediyor musun? Fazla kilolar hepimizin baş belası... Eğer sen de benim gibi içtiği kahvenin kalori değerini merak edenlerdensen, işte bu yazı tam da senin için. Çünkü kilo kontrolü yapıyorsak sadece yediklerimize değil içtiklerine de dikkat etmemiz gerekiyor biliyorsun. Öyleyse şu kara kaplı defteri açalım ve gün içerisinde içtiğimiz o leziz kahvelerin kaç kalori olduklarına bir bakalım, ne dersin? Benim gündelik hayatta içmekten en keyif aldığım kahve Iced americano ve cold brew . Yaz kış fark etmeden tüm kahveleri soğuk tüketmeyi seviyorum. 1 adet tall boy buzlu (veya sıcak) americano 11 kcal (Grande: 16 kcal, Venti: 22 kcal) iken cold brew yalnızca 1 kcal. Evet yanlış duymadın sadece 1 kcal 😊 Filtre kahve veya şekersiz Türk kahvesi seviyorsan da en az benim kadar şanslısın. Çünkü 1 adet tall boy filtre kahve veya bir bardak şekersiz Türk kahvesinin içerisinde sadece 2 kcal mevc

Kahvenin yanına ne alırsın?

Kahve keyfimize eşlik eden olmazsa olmazımız masum (!) atıştırmalıklar... Peki senin kahvenin yanına en çok tercih ettiğin yiyecek hangisi? Tatlı mı tuzlu mu? Eğer senin de kahvenin yanında abur cubur bir şeyler atıştırma alışkanlığın varsa bu yazımı sana ithaf edeyim. Peki kahve ve çayın yanına sipariş ettiğimiz atıştırmalıklarının kalorisi de lezzeti kadar iyi mi? Ufacık görünen ve gün içinde yemekten saymadığımız kahve yanı atıştırmalıkları aslında diyet ve kilo kontrolü yapanlar için hiç de masum sayılmaz. Birazdan besin değerlerini okuyunca şoka girebilirsin. Kendini hazır hissettiğinde okumaya devam edebilirsin 😊 Kahve deyince akla gelen iki gözde kahve zincirinin satışa sundukları atıştırmalıkların kalori değerlerine göz atacağız birazdan. Önce Starbucks ve ardından da Caffe Nero'nunkilere göz atacağız. Listelerinde çok benzer ürünlerin olduğunu göreceksin, fakat içerdiği kalori değerleri bakımından aralarında bazı farklar var.   Bu arada listede f avorilerimi de parantez